Netop nu i Kunstetagerne

15. sept. - 29. dec.

 

NORDATLANTISKE STREJFTOG

– Billedkunst og mode fra Grønland, Island og Færøerne

Hansina Iversen Steinprent  design i det nordatlantiske område
 

 

Der vises billedkunst af Bolatta Silis-Høegh, Ivínnguaq Stork Høegh, Gukki Nuka, Þorunn Bara Björnsdóttir, Þorgrímur Einarsson, Maria Sveinsdóttir Kjarval samt fra Steinprent, Tórshavn grafik af Jóhan Martin Christiansen, Hansina Iversen, Fríða Matras Brekku og Marius Olsen. Tøjdesign fra BIBI CHEMNITZ, Nuuk Couture v/Louise Lynge Berthelsen, Isaksen Design v/ Rita og Nickie Isaksen, milla snorrason v/ Hilda Gunnarsdóttir, EYGLO v/ Eygló Margret Larusdóttir, Barbara I Gongini, Guðrun & Guðrun v/ Guðrun Ludvig og Guðrun Rógvadóttir, EINSTAKT v/ Beinta Poulsen samt smykker af Turið Nolsøe Mohr.

 

Kunst fra Grønland, Island og Færøerne har gennem årene været i fokus i Kunstetagerne. Nogle husker måske den nordiske grafikudstilling i 2008, andre Tórbjørn Olsens færøske malerier i 2010 eller Jette Bang og Kirsten Kleins fotografier fra Grønland i 2016. Nu retter vi igen blikket mod Nordatlanten. Efterårets store særudstilling NORDATLANTISKE STREJFTOG præsenterer aktuel billedkunst og mode fra Grønland, Island og Færøerne, skabt af en række af de tre landes førende kunstnere og designere.

 

I alle tre lande har billedkunsten først fået fat inden for de seneste godt 150 år. Den er dermed født ind i kunstens opgør med virkelighedsskildringen, som tog fart i sidste halvdel af 1800-tallet og blev en uomgængelig drivkraft i det 20. århundredes mange stilretninger og ismer.


I den nordatlantiske billedkunst – så forskellig den er og har været – har landskabsskildringen tidligere stået stærkt. I dag, hvor kunstnerne ser sig som spillere på en global, international kunstscene, er naturen blot én klangbund for de eksperimenter og dybt personlige udtryk, som præger samtidskunsten. Anderledes forholder det sig med det nordatlantiske beklædningsdesign, som trækker på lange traditioner. Traditionel beklædning som færøske og islandske striktrøjer og grønlandsk sælskindstøj og perlebroderier er stadigt vigtige elementer i de tre landes selvforståelse og nationale identitet. Gennem de seneste år har en række internationalt anerkendte designere imidlertid set helt bort fra den lokale tradition, eller de er begyndt at udforske og udfordre traditionerne med eksperimenterende og avantgardistiske fortolkninger af praktisk og symbolsk beklædning. Denne nytænkning har afstedkommet diskussion og debat, for hvad sker der, når traditionelle modeller, mønstre og ornamenter indgår i en ny sammenhæng. Taber de kraft og betydning, eller tilføres de ny energi?


Udstillingens kunstnere er udvalgt efter anbefalinger fra museumsdirektør Nivi Christensen, Nuuk Kunstmuseum, projektleder Ásta Stefánsdóttir, Nordatlantens Brygge, Jan Andersson, Steinprent, Færøernes Grafiske Værksted, Tórshavn og billedkunstneren Randi Samsonsen. Til udstillingen udgives et katalog med artikler af Sine Lundberg Hansen, Rosannguak Rossen, Heiðar Kári Rannversson og Kinna Poulsen.

 

Hent udstillingskatalog her

 

 

NORDATLANTISKE STREJFTOG er støttet af 

NORDATLANTISKE STREJFTOG

Gratis omvisninger søndag den 23/9 fra kl. 15.00, samt
torsdagene den 4/10, 1/11 og 6/12 fra kl. 15.00

 

15. sept. - 10. nov.

 

KABINETUDSTILLING

- Jørgen  Boberg

Jørgen Boberg. Lille triptykon, u.å. Akryl og olie på masonit, samlet mål 115 x 188 cm. Foto Niels Reiter   

Maleren og grafikeren Jørgen Boberg, 1940-2009 er en af Danmarks store ny-surrealister. I Hobro Kunstsamling er hans figurative, minutiøst detaljerede kunst repræsenteret med både malerier og kobbertryk. Inden for begge felter dyrkede Jørgen Boberg den symbolske fortælling, og selvom værkerne næsten altid har menneskefiguren i centrum, rækker fortællingerne langt ud over – eller ned under – almindelig, menneskelig erfaring.


Jørgen Boberg var selvlært som kunstner og debuterede på Kunstnernes Efterårsudstilling i 1962. I 1964 var han blandt initiativtagerne til sammenslutningen Passepartout, som blev ny-surrealismens forum herhjemme. Gruppens medlemmer, som senere også talte bl.a. Hans Henrik Lerfeldt, genopdagede 1920’ernes og 1930’ernes surrealisme og opdaterede dens kredsen om det erotiske, drømmende og irrationelle for at fortælle historier, fabler og myter om det moderne efterkrigstidssamfund.

 

Hent udstillingskatalog her

 

Foto: Niels Reiter

 

Øvrige Kabinetudstillinger annonceres her på siden
og på Facebook logo Facebook

 

 

GRATIS omvisning fredag den 9. nov. kl. 15.00. Efter omvisningen kan købes
ølplatte i Bies Restaurant. Tilmelding på astok@mariagerfjord.dk

 

Fra Hobro Kunstsamling

Kunstetagerne Permanente samling

På øverste etage ses værker af:

Torben Ebbesen, Lisa Engqvist, Kai Führer, Vibeke Glarbo, Niels Guttormsen, Steffen Jørgensen,
Sigrid Lütken, Hans Jørgen Nicolaisen, Bjørn Nordahl, Bent Sørensen, Margrete Sørensen, Olaf Sørensen,
Kurt Tegtmeier, Frode Steinicke og Ejgil Westergaard.

 

Udstillingsadresse:

KUNSTETAGERNE HOBRO
St. Torv, 9500 Hobro
GRATIS adgang gennem Hobro Bibliotek

 

FIND VEJ / GETTING HERE /
Wie findet man die Stelle?

Åbningstider:

Man.–tirsdag:

Kl. 09.00 - 18.00

Onsdag:

Kl. 11.00 - 18.00

Tors.–fredag:

Kl. 09.00 - 18.00

Lørdag:

Kl. 09.00 - 13.00

Søndag og
helligdage:

Lukket

 

Sitemap

 

nyttige links:

Rud Thygesen Arkivet
Sammenslutningen af Danske Kunstforeninger
Kunstmagasinet JANUS